Danmark överväger att beskatta nötkött för att tackla klimatförändringarna

Priset för rött kött kan snart komma att höjas i Danmark, om landets etikråd får som dem vill.

Rådet som är ett oberoende organ skapt för att ge råd till regeringen sade i veckan att danskar har en etisk skyldighet att bekämpa klimatförändringen. För att hjälpa medborgarna med just detta försöker därför nu etikrådet att driva igenom ett förslag för att införa en ”klimatskatt” på rött kött.

Enligt The Local har FN’s livsmedels- och jordbruksorganisation fastställt att hela 18 procent av alla utsläpp av växthusgaser – mer än den totala mängd avgaser som kommer från alla former av transport – kommer från djurhållning. Inte nog med att boskapen bidrar med 10 procent av utsläppen, det krävs dessutom drygt vansinniga 43 000 liter för att producera cirka 0,9 kg kött.

Kor kräver dessutom 28 gånger mer mark och elva gånger mer vatten att jämfört med med grisar eller kycklingar.

– Men kommer en ”klimatskatt” på rött kött få danskarna att byta från att konsumera köttet till att istället konsumera till exempel tofu? 

Enligt etikrådet är svaret ja. Danskarna är etiskt skyldiga att ändra sina matvanor. Men problemet är att de inte kommer sänka sin konsumtion av rött kött bara för att det är ”rätt” att göra det.

”Det här är ett effektivt svar på klimatskadliga livsmedel som också kommer bidra till ökad medvetenhet om att alla måste bidra för att lyckas att vända klimatförändringarna. Något som kräver att samhället sänder en tydlig signal genom reglering”, sa rådets talesman Mickey Gjerris i ett pressmeddelande.

I Amerika kan vi se stjärnor så som Natalie Portman, Woody Harrelson och till och med Arnold Schwarzenegger förändra sina dieter för att konsumera mindre kött, för att i sin tur signalera till allmänheten att göra detsamma.

Källa:
FoxNews