Påven tar med sig 12 flyktingar hem från grekiska ön Lesbos

Påven Franciskus hälsar på flyktingar- och migranter på ön Lesbos. Bild: goo.gl/0sPGTq

Påven Franciskus är på besök på ön Lesbos i Grekland, en ö där många flyktingar och migranter befinner sig. Med sig hem till Vatikanen tar påven tre flyktingfamiljer, enligt Sky News.

 

På lördagseftermiddagen landade påven Franciskus på ön Lesbos. Anledningen till resan är att påven vill visa sitt stöd för de hundratusentals flyktingar- och migranter som tagit sig till Europa på senare tid. Påvens besök visade sig bli mer än en gest bara – påven Franciskus ville tydliggöra en poäng av att flyktingarna inte ska känna sig ensamma i denna situation och därför har påven öppnat upp en bit av sitt hem. Han välkomnar in tolv syriska och afghanska flyktingar, varav sex av de är barn.

– Flyktingarna är inte siffror, utan människor med ansikten, namn och egna historier. Ni är inte ensamma… förlora inte hoppet, sade påven i sitt tal enligt nyhetsbyrån AFP.

Vid Moira-lägret, där närmare 2 300 flyktingar- och migranter är bosatta för tillfället, grät de när de fick träffa påven. Ett par flyktingar ska ha hållit upp skyltar där det stod ”Vi är också människor och ”Påven, du är vårt hopp”, rapporterar Sky News.

Lesbos ligger nära det turkiska fastlandet.
Lesbos ligger nära det turkiska fastlandet.

Barnen visade påven teckningar som de hade ritat och en särskild flickas teckning blev påven särskilt tagen av. Påven ska ha bett sin personal att inte vika den för han vill ha den på sitt skrivbord, enligt Sky News.

Det statliga TV-bolaget ERT rapporterar att det rör sig om tre familjer från lägret i Kara Tepe som valts ut att följa med påven hem. De valdes ut genom lottning. En av familjerna ska vara från Dayr az-Zawr och fått sitt hus sönderbombat.

Under påvens besök i på ön Lesbos åt han lunch med asylsökande och besökte även ett mottagningsläger, dessa typer av läger har människorättsgrupper tidigare beskrivit som ”fängelselika”.

Under besöket ska påven även träffa den grekiske premiärministern Alexis Tsipras och den andlige ledaren Bartholomeus, östortodoxa kristendomens ekumeniske ledare.

”Vi ska till en kyrkogård, till havet”, ska påven ha sagt och syftade på alla människor som drunknat i Medelhavet.

 

Källa:
Sky News