Doktorand från Uppsala sålde droger, ricin och pressade tjeckiska staten på pengar

Bilden är från en annan händelse i Ferguson, USA. Bild: goo.gl/YL1TdU

En doktorand från Uppsala har häktats för att ha försökt pressa den tjeckiska staten på pengar samt näthandel med droger och gifthandel, skriver Göteborg-Posten.

 

En 27-årig man som är tysk medborgare greps i sin bostad i veckan efter ett spaningsarbete under hösten i fjol, i samarbete med tjeckiska myndigheter och den amerikanska federala polismyndigheten FBI (Federal Bureau of Investigation).

Mannen är misstänkt på den högre misstankegraden, sannolika skäl. Han misstänks för grov utpressning, brott mot lagen om krigsmateriel och förberedelse till spridande av gift.

Mannen kom till Sverige år 2012 för att arbeta som doktorand inom ett naturvetenskapligt ämne på Uppsala universitet. Under närmare 18 månaders tid misstänks mannen ha bedrivit näthandel med droger och giftiga preparat.

Uppsala universitet.
Uppsala universitet.

Det ämne som det handlar om som rör brott mot krigsmateriellagen är det dödliga ämnet ricin, uppger kammaråklagare Henrik Söderman vid Internationella åklagarkammaren. Ricin finns med på ”lista 1” om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel.

Den 27-åriga mannen ska även ha hotat att sprida gifter vid ett utpressningsförsök mot den tjeckiska staten.

Enligt Henrik Söderman ska mannen ha skickat utpressningsbrev till en företrädare för tjeckiska staten. I breven hotade den tidigare Uppsala-doktoranden att han skulle sprida gifter bland allmänheten i Tjeckien. Mannen ville ha pengar men fick aldrig några.

Det är ännu oklart hur 27-åringen fått tag i de olika ämnen, möjligtvis genom sin tjänst som doktorand. Frågan ingår i utredningen.

 

Källa:
Göteborgs-Posten