Dagens Sammanfattning 12/4 – Det bor 100 IS-anhängare i Borås

Borås Stad. Bild: http://goo.gl/chvQKj

 

Dagens Sammanfattning.
Tio slumpmässigt utvalda händelser från det gångna dygnet i Sverige, 12/4.

Klicka på nedanstående händelser för att läsa mer om dem på polisens hemsida.

Dagens utvalda händelse följer nedan.

100 IS-anhängare i den västsvenska staden Borås

Polisen har gjort en kartläggning av Borås med omnejd och kommit fram till att det finns 80 till 100 personer som sympatiserar med IS och riskerar att radikaliseras, skriver GP efter en rapport från SVT.

Sedan sex månader tillbaka har polisen i Borås haft två heltidsanställda som ägnat sitt arbete åt att hitta och kartlägga de personer som sympatiserar med terrorgruppen. För att hitta dessa personer har man gått efter tips från oroliga föräldrar, tips från skolor, samt samverkat med SÄPO.

Men polisområdeschef i Borås, Tomas Jansson, säger att man tror att man endast har skrapat på ytan, trots att siffran kan kännas hög. Han säger också att detta inte endast gäller Borås. Tomas tror att det ser ungefär likadant ut i alla landets städer.

Borås har dock stått i fokus tillsammans med städer så som Göteborg, när det gäller IS-anhängare. Polisen har sedan tidigare rapporterat om tio boråsare som lämnat staden för att kriga för IS i Syrien. Tre av de misstänkts ha dödats i strider.

För Borås stad kommer polisens besked oväntat. Det är överraskande, att det finns de som sympatiserar visste jag, men inte att det var så många, säger säkerhetschefen Bo Hansson på Borås stad, till SVT.

Källor:
Polisen.se
Göteborgs-posten