Obamas största misstag som president

Obama har hyllats i många kretsar och kritiserats i minst lika många. Bild: goo.gl/Yc9TLN

Barack Obama räknar dagarna som president, nu är det inte lång tid kvar till han ersätts i Vita huset. Den amerikanska presidenten har börjat blicka bakåt. Det finns nämligen ett beslut som han ångrar under sina åtta år som president.

 

I en intervju med den amerikanska TV-kanalen Fox News fick Barack Obama chansen att kommentera sin tid i Vita huset, och då lyfter presidenten fram USA:s inblandning i inbördeskriget i Libyen som ett av sina värsta misstag.

– Det var rätt av oss (USA) att ingripa i Libyen, men vi misslyckades med att planera för vad som skulle hända därefter, säger presidenten.

Nato och USA bistod upproret mot dåvarande presidenten Mummar Gaddafi med flygbombningar vilket så småningom ledde till att Gaddagi flydde och sedan dödades – något som många ledare i öst kritiserat och även en del i väst. Sedan Gaddafis fall har kriserna avlöst varandra och i dag råder det fullständigt inbördeskrig i Libyen.

Mummar Gaddafi.
Mummar Gaddafi.

Obama menar att ingripandet i Libyen inte riktigt fungerade som planerat. En talesperson från Vita huset skall ha förtydligat att Obamas kritik gällde hela koalitionen som var inblandade, exempelvis Storbritannien och Frankrike som Obama menar inte gjorde tillräckligt.

Som sina höjdpunkter lyfter Barack Obama fram att han räddat USA undan en ekonomisk depression samt ser han positivt på den stora hälsoreformen som är mer känd under namnet ”Obamacare”.

 

Källa:
CNN