Turkiet ber Tyskland att åtala komiker som förolämpat Erdogan

Bild: Neo Magazin Royale

Turkiet har begärt att Tyskland åtalar en komiker för att ha förolämpat Turkiets president Erdoğan. Åklagare har redan börjat se över ärendet.

Turkiets ambassadör i Berlin skickade under söndagen ett meddelande till utrikesdepartementet där de begärde att komikern Jan Böhmermann skall åtalas för att ha läst upp en dikt som kränkte Turkiets president Recep Tayipp Erdoğan.

Böhmermann, en prisbelönt komiker och värd för late-night talk show Neo Magazin Royale hjälpte till att förvärra det diplomatiska gräl som just nu pågår mellan Tyskland och Turkiet kring yttrandefriheten, i hans framträdande i sin show den 31 mars.

I sändningen satt Böhmermann under den turkiska flaggan, prydd med ett porträtt av Erdoğan, och anklagade presidenten för att ha sex med getter och får. Böhmermann påpekade också hur Erdoğan älskar att ”förtrycka minoriteter, sparka kurder och slå kristna medans han tittar på barnporr”.

Medan den tyska regeringen försvarade yttrandefriheten i fallet väljer Angela Merkel ändå att kritisera Böhmermanns dikt som ”avsiktligt stötande”, då hon diskuterade saken med den turkiska premiärministern Ahmet Davutoglu.

Efter att Böhmermann’s uttalande raderats från hemsidor tillhörande TV-kanalen som sände programmet konstaterar nu komikern att han äntligen har lyckats demonstrera vart Tysklands faktiska gränser för satir går.

Tyska åklagare har nu inlett en utredning om att inleda åtal mot Böhmermann då lagar som kriminaliserar kränkande av utländska institutioner och representanter kan ha brutits. Ett sådant åtal skulle dock endast inledas om Erdoğan begär detta av tyska myndigheter.

Källa:
DW