Nytt straff för den som återfaller i brott

Vad kan den nya särskilda påföljden innebära? Bild: goo.gl/w4FH4T


Sveriges regering vill skärpa straffen för personer som återfaller i brott. Man menar att när någon som redan är dömd begår nya brott då skall det leda till en särskild påföljd, skriver Göteborgs-Posten.

 

Regeringen planerar att skärpa straffen för återfallsbrottslingar. Justitieministern Morgan Johansson (S) uppger att efter han varit på remiss i lagrådet lämnas nu ett skarpt förslag in till riksdagen, enligt GP.

Man menar nu att när någon redan är dömd, men ännu inte avtjänat hela straffet, begår nya brott då ska det leda till en särskild påföljd. Man vill även begränsa möjligheten till så kallade konsumtionsdomar, där tidigare domar omfattar tillkommande brottslighet.

Morgan Johansson.
Morgan Johansson.

Förslaget menar att den nya lagen ska börja gälla från och med 1 juli i år. Justitieministern väljer att inte svara på frågor om det nya förslaget eftersom pressmeddelandet skickades ut sent på en fredag uppger hans pressekreterare, enligt GP.