Italien förbjuder matbutiker att slänga mat som inte säljs

Bortkastad mat som skulle kunna skänkas bort istället. Bild: goo.gl/ygan9C

Italien förväntas införa en ny lag som förbjuder matbutiker att slänga mat som inte säljs. Den nya lagen erbjuder mataffärerna skatteavdrag mot att de skänker mat- och medicinprodukter till välgörenhetsorganisationer, skriver The Huffingonn Post.

 

Ännu ett europeiskt land är på väg att införa en lag som säger att matbutiker inte får slänga mat som inte säljs.

Ett nytt lagförslag kom in till det italienska parlamentet tidigare denna månad som uppmanar försäljare att snarare donera än att slänga mat- och medicinprodukter som inte säljs. Förslaget fick stöd utav både höger- och vänsterpartier uppger Maria Chiara Gadda, enligt The Huffington Post.

Lagen kommer senare, efter att den passerat parlamentet, att gå vidare till senaten för ett slutligt godkännande.

Den unga politikern Maria Chiara Gadda är glad för den nya lagen.
Den unga politikern Maria Chiara Gadda gläds åt den nya lagen.

Den nya lagen erbjuder försäljare ett skatteavdrag om de donerar medicin- och matprodukter som är brukbara men osålda på grund av anledningar så som bristande efterfrågan eller att de till exempel närmar sig utgångsdatumet.

Italien blir det andra landet i Europa som stiftar lagar som förbjuder butiker att slänga mat som inte säljs. I februari i år införde Frankrike en lag som förbjuder försäljare att slänga eller förstöra mat som inte säljs eller närmar sig utgångsdatumet.

Den som bryter mot förbudet i Frankrike riskerar att få betala 3 750 euro i böter.

 

Källor:
The Independent
The Huffington Post