Kraftig ökning av mord och dråp i landet

Bävedalsvägen, Uddevalla. Tre personer blev skjutna till döds. Bild: goo.gl/EehGZG

Antalet mord och dråp ökade kraftigt i Sverige under 2015. Värst drabbat blev västra delarna av landet där mord och dråp ökade med hela 118 procent under förra året, skriver Göteborgs-Posten.

Totalt dödades 103 personer i Sverige under förra året, enligt Rättsmedicinalverket. En ökning med 26 procent jämfört med 2014 – det är 21 fler mord och dråp.

Under 2015 mördades ett par kvinnor av för dem okända gärningsmän. Till exempel det uppmärksammade fallet om Lisa Holm vid Kinnekulle förra sommaren och den 21-åriga kvinnan som mördades vid ett motionsspår i Upplands Väsby utan Stockholm, skriver GP.

Dessa händelser är sällsynta men hände flera gånger under 2015, uppger kriminologen Jerzy Sarnecki. Det höga dödsantalet beror på en del dubbel- och trippelmord. Exempelvis höggs två personer ihjäl med knis på IKEA i Västerås, tre personer mördades på skolan Kronan i Trollhättan och tre sköts till döds nära akuten i Uddevalla.

Skolan Kronan i stadsdelen Kronogården i Trollhättan.
Skolan Kronan i stadsdelen Kronogården i Trollhättan.

Enligt RMV:s (Rättsmedicinalverket) statistik är landet indelat i sex regioner och Göteborgsregionen (Västra Götaland och norra Halland) som de kallar det är den som sticker ut mest. Där dödades 24 peroner under förra året vilket gör att det blir en ökning med hela 118 procent.

Enligt Robert Karlsson, chef vid utredningsenheten i region väst, beror siffrorna på flera gängkrig bland annat. Illegala vapen och dess tillgänglighet som ökat är en av anledningarna till dödsantalet i västra Sverige. Förr sköt man ett pistolskott i benet men nu skjuter man 20 skott med automatvapen för att döda, uppger Karlsson enligt GP.

Det dödliga våldet har dock minskat totalt sett de senaste åren och i relation till befolkningstillväxten.

 

Källa:
Göteborgs-Posten