Donald Trump och Hillary Clinton fortsätter segra

Donald Trump vs Hillary Clinton. Bild: goo.gl/tSBqbl

Republikanen Donald Trump och demokraten Hillary Clinton tog inatt ett ännu större steg mot att bli presidentkandidater till hösten efter viktiga segrar mot sina motståndare. Men ännu är det inte helt avgjort i alla fem primärväl, enligt nyhetsbyrån CNN.

 

Först kom Super Tuesday, sedan kom Super Saturday och Little Super Tuesday. I går kväll och i natt var det dags för det verkliga avgörandet i presidentracet i USA: Super Duper Tuesday. Delstaterna Illinois, Ohio, North Carolina, Florida och Missouri här primärval. Republikanerna körde på konceptet ”vinnaren-tar-allt” i tre delstater, för första gången. ”Vinnaren-tar-allt” innebär nämligen att den kandidat som segrar i någon av dessa delstater vinner även samtliga delegater, 52 i Missouri, 99 i Florida och 66 i Ohio.

Enligt opinionsmätningarna som genomfördes innan såg fastighetsmiljardären Donald Trump ut att gå mot en seger. Hade Trump vunnit i alla tre viktiga delstater hade det så gott som varit kört för hans rivaler, dock vägrar Texas-senatorn Ted Cruz att gå med på det och försöker få till en man-mot-man-duell i några veckor.

Marco Rubio hoppar av.
Marco Rubio hoppar av.

Under de senaste valmötena har Donald Trump upprepat att det är dags att man avslutar Republikanernas presidentrace och fokuserar på att slå Hillary Clinton i höst, något som blir en lätt match enligt Trump själv. Han säger även att USA:s ekonomi kommer att sjunga igen och att bara han kan fixa det.

Donald Trump tog hem en storseger i primärvalen i Florida, North Carolina och Illinois. Med sin son Eric Trump vid sin sida tackade han i sitt segertal sina vänner, sin familj och andra som hjälpt och stöttat honom på resans gång. Att vinna med talen i Florida är fantastisk, säger Trump.

John Kasich.
John Kasich.

Segern i Florida fick hemmasonen och senatorn Marco Rubio att meddela att han hoppar av presidentracet och i sista tal sade han det inte var Guds plan att han skulle blir president 2016 – eller någonsin. Trump förlorade mot Ohio-guvernören John Kasich i just delstaten Ohio, en viktig seger för Kasich.

I Demokraternas val var det inte mycket som förändrades från tidigare då delegaterna fördelades som vanligt. Under natten svensk tid stod det klart att Hillary Clinton vinner i minst tre av nattens fem primärval och därmed stärker hon sin ledning ytterligare mot rivalen Bernie Sanders i Demokraternas presidentkandidatur. Clinton vann i Florida, Ohio och North Carolina.

Inte alltid är de rivaler.
Inte alltid är de rivaler.

Vid halv-sex-tiden på morgonen svensk tid stod det klart att Hillary Clinton vinner även i Illinois och stärkte då sin ledning ytterligare. Missouri har räknat 99 procent av rösterna men Clinton har redan utropat sig själv vinnare på Twitter.

För Republikanerna återstår en målfotokamp om segern i Missouri mellan Donald Trump och Ted Cruz.

 

Källa:
CNN