USA förbjuder produkter tillverkade av slavar

Källa: Getty Images

I 85 år har det funnits ett kryphål som gjort så att produkter som tillverkats av slavar kommit in i USA. Detta har nu kommit till sitt slut då president Obama skrivit på ett lagförslag som förbjuder detta.

USA har tidigare importerat varor som blivit producerade av tillfångatagna och förslavade arbetare från andra länder. Detta har nu tagit stopp, i teorin, då president Obama i onsdags skrev på ett lagförslag som förhindrar USA från att importera fisk som fångats av slavar i sydöstra Asien, guld som blivit utgrävt från barn i Afrika och kläder sydda av dåligt behandlade kvinnor i Bangladesh. I detta avtal så ingår även ett förbud mot import av andra oetiskt tillverkade produkter, som exempelvis kakao eller olika former av elektronik.

Dessutom har mer än 2,000 förslavade fiskare från Thailand har blivit frisläppta av USA, människohandlare har blivit arresterade, och USA har beslagtagit fisk och skaldjur värda flera miljontals dollar då det upptäcktes att thailändska företag hade importerat djuren som fångats av slavar.

Internationella arbetsorganisationen har räknat ut att ungefär 20.9 miljoner människor runt om i världen är offer för tvångsarbete och att dessa illegala verksamheter tillsammans drar in omkring 150 miljarder dollar varje år.

Senatorn Sherron Brown från Ohio förklarar sin åsikt om hela situationen till tidningen The Associated Press:

”Det är pinsamt att USA tillåtit produkter som tillverkades med tvångsarbete att komma in i landet i 85 år och genom att stänga igen detta kryphål så får USA ett viktigt verktyg för att bekämpa slaveri globalt. ”

Källa:
Independent