Pentagon erkänner att man har övervakat sina egna medborgare med drönare (VIDEO)

USA:s militära huvudkvarter Pentagon har använt drönare för att spionera över USA-territorium för icke-militära uppdrag under det senaste decenniet, men flygningarna har varit sällsynta och lagliga, enligt en ny rapport. Det är inte första gången övervakning med amerikanska drönare i amerikanskt luftrum tas upp, men nu går alltså Pentagon själva ut med en rapport för att försöka rättfärdiga detta.

Rapporten från Pentagon som offentliggörs efter begäran med hänvisning till ‘Freedom of Information Act’,  sade att spionagedrönare på icke-militära uppdrag har använts färre än 20 gånger mellan 2006 och 2015 och alltid i överensstämmelse med gällande lagstiftning.

Trots att dessa flygningar skall ha skett lagligt enligt Rapporten, så lämnas inga detaljer om någon av de inhemska spionageuppdragen.
Pentagon hävdar dock att de tar frågan om militära drönare som används på amerikansk mark ”på största allvar”.

En drönare av modellen MQ-1B som bär en Hellfire luft-till-mark-missil - samma typ av drönare som använts för övervakningen. Foto: John Moore
En drönare av modellen MQ-1B som bär en Hellfire luft-till-mark-missil – samma typ av drönare som använts för övervakningen. Foto: John Moore

Pentagon har offentliggjort en ofullständig lista över de drönaruppdrag som har flugit i icke-militära luftrummet över hela USA. Den regeringsägda sajten listar nio uppdrag som flugits mellan 2011 och 2016, till stor del för att hjälpa till med sök- och räddningsuppdrag, översvämningar, bränder eller National Guard-övningar, enligt rapporten.

En högt uppsatt policyanalytiker för ACLU, Jay Stanley, sade att det är goda nyheter att inga rättsliga överträdelser kunde konstateras utifrån rapporten, men tekniken är så avancerad att det är möjligt lagar kan kräva en översyn.  ”Ibland utvecklas tekniken så snabbt att den befintliga lagstiftningen är olämpligt i förhållande till hur avancerad tekniken är”, säger Stanley, och tillägger ”Det är viktigt att komma ihåg att det amerikanska folket tycker att detta är ett mycket, mycket känsligt ämne.”

Även andra federala myndigheter äger och använder drönare. Användningen av obemannad flygövervakning (UAS) med drönare över USA kom till ytan på riktigt år 2013 när den dåvarande FBI-chefen Robert Mueller vittnade inför kongressen att byrån använde spionagedrönare för att underlätta utredningar men i en ”mycket, mycket liten omfattning, mycket sällan.”

030916-US-drones

Pentagons analys avslutades redan 20 mars 2015, men offentliggjordes först förra fredagen.

Med de framsteg som gjort inom drönarteknik tillsammans med ett utbrett militärt bruk utomlands inrättade Pentagon år 2006 en policy som styr när och om de obemannade flygplanen kan användas inom landet. Policyn tillät drönare att användas för hemlandsförsvarsändamål i USA och för att bistå civila myndigheter.

Militära enheter som använder drönare har efterfrågat att få använda dem i en större uträckning i inhemska uppdrag, för att piloterna skall kunna förbättra sina färdigheter.

Strax innan den rapporten färdigställdes för ett år sedan, utfärdade Pentagon en ny policy som reglerar användningen av spionagedrönare. Det krävs nu att försvarsministern godkänner alla inhemska spionageoperationer. Policyn förbjuder också användandet av beväpnade drönare över hela USA för något annat än träning och testning.


Källa:
USA Today