Legaliseringen av cannabis har gjort vad 1 biljon dollar och 40 år av krig mot droger aldrig klarade

Cananbis
Cannabisplantan i ett tidigt växtstadie.

Kriget mot droger som har innefattat mer än 1 biljon dollar  lanserades av president Nixon 1971 och skapade nya mexikanska drogkarteller. Drogkarteller som nu sakta men säkert dör ut av till följd av den pågående legaliseringen.

De mexikanska drogkartellerna möter nu kraftigt motstånd efter att en våg av cannabis-legalisering drastiskt omformar narkotikahandeln i USA. Mängden cannabis som fördes över gränsen av drogkarteller har minskat kraftigt, och därav kvävs också deras inkomster.

En nyligen publicerad rapport från US Border patrol visar en kraftig nedgång i mängd beslagtagen cannabis vid gränsen mellan Mexiko och USA. Man ser ett samband mellan minskningen av smugglingen och att dussintals stater gör cannabis lagligt, för både medicinskt bruk och i rekreationssyfte.

Washington Post rapporterar att smugglingen nyligen nådde den lägsta nivån på över ett decennium. Tidningen skriver att man under 2015 beslagtog cirka 680 ton cannabis. Till skillnad från 2009 då den siffran nästan nådde hela 1814 ton cannabis.

Statistik från US Customs and Border Protection, rapporterat av Washington Post.
Statistik från US Customs and Border Protection, rapporterat av Washington Post.

 

I en intervju med Anti-media sa Amir Zendehnam som är värd för den populära showen ”In the Clear with Amir” vad han själv tänkte angående den nya statistiken.
”Ekonomin i cannabisindustrin visar oss en sund konkurrens på den nuvarande marknaden, priserna sjunker, kvalitén stiger, och våld minskar. Som ny forskning konstant påvisar framträder växtens fördelar, den negativa stigma som finns runt cannabisbruk minskar medans efterfrågan efter högkvalitativ cannabis ökar.

”Colorado, till exempel, upplever just nu en högkonjunktur som staten aldrig tidigare skådat. Det största problemet i Colorado idag ligger i frågan om vad man skall göra med den inkomst och ekonomiska framgång som staten vunnit som ett resultat av legaliseringen. Colorado har visat att legaliseringen minskar brottsfrekvensen, sänker priser, skjuter ogynnsam konkurrens från marknaden, ger renare produkter samt ökar levnadsstandarden för samhället som helhet.

”De enda partiet som skadats av legaliseringen av cannabis är drogkarteller och deras vänner, som under årtionden blomstrat som ett resultat av drogförbudet.  Nu när legaliseringen sprider sig över USA och resten av världen som en löpeld förutspår jag att branschen snart kommer bli en av de mest dominerande och gynnsamma industrierna mänskligheten någonsin skådat.” 

President Richard Nixon, mannen som förklarade ett krig mot droger år 1971.
President Richard Nixon, mannen som förklarade ett krig mot droger år 1971.

Den nya konkurrensen från stater som legaliserat drogen på ett eller annat sätt har tagit en rejäl tugga ur den olagliga mexikanska marijuana-näringskedjan. För cirka två, tre år sedan kostade ett kilo marijuana mellan 60 och 90 dollar, sa en cannabisodlare i Mexiko i en intervju med NPR. ”Men nu betalar de oss endast 30 till 40 dollar per kilo. Det är en stor skillnad. Om USA fortsätter sin legalisering kommer det ruinera oss helt”.

Även konsumenterna börjar se skillnaden. Billig lågkvalitativ mexikansk cannabis har blivit svår att få tag på i de stater där legaliseringen tagit plats, medan priserna på högkvalitativ cannabis stadigt sjunker.

För Mexiko som land är detta goda nyheter. Ett minskat flöde av cannabis-handel i hela landet kommer sannolikt leda till mindre kartellvåld då intäkterna från cannabis-handeln delvis används till att köpa vapen. Våld i samband med kriget mot droger var ansvariga för uppskattningsvis 27 000 dödsfall under 12 månader, år 2011. En siffra som är högre än den officiella totala dödssiffran för civila under kriget som USA förde i Afghanistan – ett krig som varade i 13 år, officiellt.

Denna utveckling förstärker den rådande kritiken mot kriget mot droger och framställer den som misslyckad politik. Mint Press News uttryckte sig såhär:

”Efter att Richard Nixon startade kriget mot droger i juni 1971 hade kostnaderna för ‘kriget’ nått hela 1 biljon dollar redan år 2010. Varje år spenderas 51 miljarder dollar i USA för att bekämpa droger, enligt Drug Policy Alliance, en ideell organisation som arbetar för en humanare narkotikapolitik. ”

Tidiga rapporter från Colorados cannabis-skatter tyder på att intäkterna kommer göra stor nytta för statens skolor och andra delar av samhället, såväl som för de som har lider av beroendeproblematik och är i behov av rehabilitering. Faktum är att Colorado blev den första staten att generera mer skatteintäkter från cannabis än vad man genererade från alkohol under ett år, 70 miljoner dollar, enligt Daily Caller.

 

Hur populärt är cannabis i Colorado? 2012 skrev Huffington Post ”In Colorado, weed is more popular than President Barack Obama.” efter att 1 291 771 personer röstade för legalisering i delstaten Colorado, medans 1 238 490 personer röstade för Barack Obama som president.
Detta är en kontroversiell artikel som har använt sig av nedanstående källor. Vi hänvisar alltid till vart vi har funnit den information vi förmedlar i varje artikel för att uppmana våra läsare att själva att analysera, källkritisera och ta ställning till innehållet i fråga.


Källor:
Time
US Border Patrol
Washington Post
z420.tv
npr
Watson Institute
The Anti Media
MintPressNews
FoxNews
Drug Policy
The Free Though Project
Daily Caller
PBS
High Times
Huffington Post
CNN

 

1 KOMMENTAR